Tuesday, January 18, 2011

Cinta bersenikan diam

Setiap yang terdetik dalam hati, Allah jua yang menggerakkannya...Saat satu program qiam dirancang oleh CNN - Cardiff Nusantara Network...kumpulan sebahagian besarnya dianggotai oleh adik2 undergrad Malaysian di Cardiff..lebih kepada aktiviti2 berteraskan keislaman, kerohanian, usrah, kelas mengaji dan sebagainya, alhamdulillah telah diadakan pada Jumaat yang lalu. Entah kenapa, kali ini diri rasa kuat untuk menyertai, walau beberapa kali sebelum ini tidak dapat mengikuti kerana hal2 lain (pernah bertembung ketika saya perlu bermalam pula di skul meyiapkan segala kerja) dan hanya kerana atas alasan..tidak 'rasa' untuk pergi (ya Allah...insaf diri ini dirasakan)  Program qiam tersebut adalah merupakan qiam terakhir Ustaz Anuar (suami kepada salah seorang post grad di Cardiff) yang akan balik - back for good tidak lama lagi..(saya baru tahu itu merupakan program beliau terakhir bersama CNN).

Alhamdulillah, banyak ilmu berguna yang diperolehi, bacaan al-quran, ceramah  dan solat sunat taubat sebelum tidur, dan bersolat tahjud, hajat, taubat dan solat witir semasa bangun pagi...semuanya memberikan kesan amat mendalam...apa yang saya rasakan adalah tatkala Ustaz memberi kuliah subuh pada pagi itu, tentang perhubungan, tentang jodoh..(tidak dinafikan, topik ini yang semakin diasak kepada saya hari demi hari, tahun demi tahun..sehingga saya tidak mampu untuk memikirkannya lagi!!) jadi, seolah2 memberi gambaran, ini mungkin sebab Allah gerakkan hati saya untuk datang...

Kesimpulan dari kuliah berkisar mengenai persoalan di atas, 
1) Alangkah bahagianya seorang suami apabila mempunyai seorang isteri yang solehah. Dan untuk seorang lelaki mendapatkan isteri solehah, perlulah mempersiapkan diri dan berusaha menjadi seorang lelaki yang soleh. Begitu juga sebaliknya seorang wanita, atau isteri yang mengharapkan suami yang soleh. 
2) Untuk mendapat cinta tulus sesama manusia, harus mencintakan yang maha kuasa tidak berbelah bahagi, dan untuk mendapatkan cinta hakiki dari Allah s.w.t, mestilah menunjukkan rasa cinta dengan menjadi hamba yang beriman, agar mendapat kesejahteraan yang diharapkan. 
3) Ketenangan yang diharapkan dalam segala pekerjaan yang dilakukan adalah apabila kita merasakan diri terasa sentiasa dalam kasih sayang Allah...
4) Mencari pasangan yang sekufu...pengertian sekufu dalam segenap aspek..sepertimana yang disarankan dalam Islam...agar mendapat kebahagiaan dan kesejahteraan dunia akhirat..

Apabila dicontohkan dengan kehidupan para anbia' dan para sahabat nabi mengenai topik ini, saya menemui artikel ini, dan hati dan jiwa rasa tenang, damai dalam diri..tidak apa yang perlu digusarkan...seperti apa yang dikatakan oleh bonda tentang topik ini...baru2 ini...mudah2an..saya sentiasa beringat tentang ini..

Lessons learned : "Titipkan cintamu kepada jodoh yang belum diketahui siapa, dan untuk mendapat yang terbaik, jadilah yang terbaik. Jika dirimu jatuh cinta, diamkanlah, kerana syaitan cuba menyelinap masuk untuk jadikannya cinta bernafsu.

Source : http://segalaceritera.com/atik/2010/11/09/kisah-cinta-agung-bersenikan-diam/

Entri ini panjang, tapi penuh makna mendalam, InsyaAllah
Saban hari diri ini terlihat banyak rakan-rakan facebook berkongsi pautan tentang cinta. dari kisah jurutera, tentang seseorang yang tak menghargai kekasihnya, cinta kerana syaitan, dan bermacam-macam lagi cerita yang menjurus kepada cinta Adam dan Hawa. Ku titipkan sebuah kisah, perkara realiti, tentang kehebatan cinta yang bersenikan diam. Mungkin ada yang pernah mendengarnya, atau membacanya, tetapi, ibrah di sebaliknya di abaikan, rasanya kerana cinta ini sukar diterima masa sekarang. Hakikatnya, bukan sukar untuk melaksanakannya, semua dari keteguhan hati kita, bagaimana untuk menepis bisikan-bisikan iblis yang cuba menyelinap di jiwa insan yang bercinta. Terpulang kepada pemikiran kita, untuk menafsirkan sebuah kisah, kisah cinta yang bersenikan diam.
*******************************************
Dipendamkan di dalam hatinya, yang tidak diceritakan kepada sesiapa tentang perasaan hatinya. Tertarik dirinya seorang gadis, yang punya peribadi tinggi, paras yang cantik, kecekalan yang kuat, apatah lagi ibadahnya, hasil didikan ayahnya yang dicintai oleh umat manusia, yakni Rasulullah S.A.W. Itulah Fatimah Az-Zahrah, puteri kesayangan Nabi Muhammad, serikandi berperibadi mulia. Dia sedar, dirinya tidak punya apa-apa, untuk meminang puteri Rasulullah. Hanya usaha dengan bekerja supaya dapat merealisasikan cintanya. Itulah Ali, sepupu baginda sendiri. Sehingga beliau tersentap, mendengar perkhabaran bahawa sahabat mulia nabi, Abu Bakar As-Siddiq, melamar Fatimah.
”Allah mengujiku rupanya”, begitu batin ’Ali. Ia merasa diuji kerana merasa apalah dia dibanding Abu Bakar. Kedudukan di sisi Nabi? Abu Bakr lebih utama, mungkin dia bukan kerabat dekat Nabi seperti ’Ali, namun keimanan dan pembelaannya pada Allah dan RasulNya tak tertandingi. Lihatlah bagaimana Abu Bakr menjadi kawan perjalanan Nabi dalam hijrah sementara ’Ali bertugas menggantikan beliau untuk menanti maut di ranjangnya.Lihatlah juga bagaimana Abu Bakr berda’wah. Lihatlah berapa banyak tokoh bangsawan dan saudagar Makkah yang masuk Islam karena sentuhan Abu Bakar; ’Utsman, ’Abdurrahman ibn ’Auf, Thalhah, Zubair, Sa’d ibn Abi Waqqash, Mush’ab. Ini yang tak mungkin dilakukan kanak-kanak kurang pergaulan seperti ’Ali. Lihatlah berapa banyak budak muslim yang dibebaskan dan para faqir yang dibela Abu Bakar; Bilal, Khabbab, keluarga Yassir, ’Abdullah ibn Mas’ud. Dan siapa budak yang dibebaskan ’Ali?Dari segi kewangan, Abu Bakar sang saudagar, insyaallah lebih bisa membahagiakan Fathimah.’Ali hanya pemuda miskin dari keluarga miskin.
”Inilah persaudaraan dan cinta”, gumam ’Ali.
”Aku mengutamakan Abu Bakr atas diriku, aku mengutamakan kebahagiaan Fathimah atas cintaku.”
Namun, sinar masih ada buatnya. Perkhabaran diterima bahawa pinangan Abu Bakar ditolah baik oleh Nabi. Ini menaikkan semangat beliau untuk berusaha mempersiapkan diri. Tapi, ujian itu bukan setakat disitu, kali ini perkhabaran lain diterima olehnya. Umar Al-Khatab, seorang sahabat gagah perkasa, menggerunkan musuh islam, dan dia pula cuba meminang Fatimah. Seorang lelaki yang terang-terangan mengisytiharkan keislamannya, yang nyata membuatkan muslimin dan muslimat ketika itu yang dilanda ketakutan oleh tentangan kafir quraisy mula berani mendongak muka, seorang lelaki yang membuatkan syaitan berlari ketakutan.
Ya, Al Faruq, sang pemisah kebenaran dan kebathilan itu juga datang melamar Fathimah. Ali mendengar sendiri betapa seringnya Nabi berkata, ”Aku datang bersama Abu Bakr dan ’Umar, aku keluar bersama Abu Bakr dan ’Umar, aku masuk bersama Abu Bakr dan ’Umar”. Betapa tinggi kedudukannya di sisi Rasul, di sisi ayah Fathimah. Ali redha kerana dia tahu Umar lagi layak darinya. Tetapi, sekali lagi peluang terbuka, tatkala perkhabaran diterimanya, bahawa pinangan Umar juga ditolak. Bagaimanakah sebenarnya menantu pilihan nabi, sedangkan dua sahabat baginda turut ditolak peminangannya?
Pada suatu hari Abu Bakar As-Shiddiq r.a. Umar Ibnul Khatab r.a. dan Sa’ad bin Mu’adz bersama-sama Rasul Allah s.a.w. duduk dalam masjid. Pada kesempatan itu diperbincangkan antara lain persoalan puteri Rasul Allah s.a.w. Saat itu baginda bertanya kepada Abu Bakar As-Shiddiq r.a “Apakah engkau bersedia menyampaikan persoalan Fatimah itu kepada Ali bin Abi Thalib?”
Abu Bakar As-Shiddiq menyatakan kesediaanya. Ia beranjak untuk menghubungi Ali r.a. Sewaktu Ali r.a. melihat datangnya Abu Bakar As-Shiddiq r.a. dgn tergopoh-gopoh dan terperanjat ia menyambutnya kemudian bertanya: “Anda datang membawa berita apa?”
Setelah duduk beristirahat sejenak Abu Bakar As-Shiddiq r.a. segera menjelaskan persoalannya: “Hai Ali engkau adalah orang pertama yg beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta mempunyai keutamaan lebih dibanding dengan orang lain. Semua sifat utama ada pada dirimu. Demikian pula engkau adalah kerabat Rasul Allah s.a.w. Beberapa orang sahabat terkemuka telah menyampaikan lamaran kepada baginda untuk mempersunting puteri beliau. Lamaran itu telah beliau semua tolak. Beliau mengemukakan bahawa persoalan puterinya diserahkan kepada Allah s.w.t. Akan tetapi hai Ali apa sebab hingga sekarang engkau belum pernah menyebut-nyebut puteri beliau itu dan mengapa engkau tidak melamar untuk dirimu sendiri? Kuharap semoga Allah dan RasulNya akan menahan puteri itu untukmu.”
Mendengar perkataan Abu Bakar r.a. mata Saidina Ali r.a. berlinang air mata. Menanggapi kata-kata itu, Ali r.a. berkata: “Hai Abu Bakar, anda telah membuatkan hatiku bergoncang yang semulanya tenang. Anda telah mengingatkan sesuatu yang sudah kulupakan. Demi Allah aku memang menghendaki Fatimah tetapi yang menjadi penghalang satu-satunya bagiku ialah kerana aku tidak mempunyai apa-apa.”
Abu Bakar r.a. terharu mendengar jawapan Ali itu. Untuk membesarkan dan menguatkan hati Imam Ali r.a. Abu Bakar r.a. berkata: “Hai Ali, janganlah engkau berkata seperti itu. Bagi Allah dan Rasul-Nya dunia dan seisinya ini hanyalah ibarat debu bertaburan belaka!”
Setelah berlangsung dialog seperlunya Abu Bakar r.a. berhasil mendorong keberanian Imam Ali r.a. untuk melamar puteri Rasul Allah s.a.w.
Beberapa waktu kemudian Saidina Ali r.a. datang menghadap Rasul Allah s.a.w. yg ketika itu sedang berada di tempat kediaman Ummu Salmah. Mendengar pintu diketuk orang, Ummu Salmah bertanya kepada Rasulullah s.a.w.: “Siapakah yg mengetuk pintu?” Rasul Allah s.a.w. menjawab: “Bangunlah dan bukakan pintu baginya. Dia orang yang dicintai Allah dan RasulNya dan ia pun mencintai Allah dan Rasul-Nya!”
Jawapan Nabi Muhammad s.a.w. itu belum memuaskan Ummu Salmah r.a. Ia bertanya lagi: “Ya tetapi siapakah dia itu?”
“Dia saudaraku orang kesayanganku!” jawab Nabi Muhammad s.a.w.
Tercantum dalam banyak riwayat bahawa Ummu Salmah di kemudian hari mengisahkan pengalamannya sendiri mengenai kunjungan Saidina Ali r.a. kepada Nabi Muhammad s.a.w. itu: “Aku berdiri cepat-cepat menuju ke pintu sampai kakiku terantuk-antuk. Setelah pintu kubuka ternyata orang yang datang itu ialah Ali bin Abi Thalib. Aku lalu kembali ke tempat semula. Ia masuk kemudian mengucapkan salam dan dijawab oleh Rasul Allah s.a.w. Ia dipersilakan duduk di depan beliau. Ali bin Abi Thalib menundukkan kepala seolah-olah mempunyai maksud tetapi malu hendak mengutarakannya.
Rasul Allah mendahului berkata: “Hai Ali nampaknya engkau mempunyai suatu keperluan. Katakanlah apa yang ada dalam fikiranmu. Apa saja yang engkau perlukan akan kau peroleh dariku!”
Mendengar kata-kata Rasul Allah s.a.w. yang demikian itu lahirlah keberanian Ali bin Abi Thalib untuk berkata: “Maafkanlah ya Rasul Allah. Anda tentu ingat bahawa anda telah mengambil aku dari pakcikmu Abu Thalib dan makcikmu Fatimah binti Asad di kala aku masih kanak-kanak dan belum mengerti apa-apa.
Sesungguhnya Allah telah memberi hidayat kepadaku melalui anda juga. Dan anda ya Rasul Allah adl tempat aku bernaung dan anda jugalah yang menjadi wasilahku di dunia dan akhirat. Setelah Allah membesarkan diriku dan sekarang menjadi dewasa aku ingin berumah tangga; hidup bersama seorang isteri. Sekarang aku datang menghadap untuk melamar puteri anda Fatimah. Ya Rasul Allah apakah anda berkenan menyetujui dan menikahkan diriku dengan Fatimah?”
Ummu Salmah melanjutkan kisahnya: “Saat itu kulihat wajah Rasul Allah nampak berseri-seri. Sambil tersenyum beliau berkata kepada Ali bin Abi Thalib: “Hai Ali apakah engkau mempunyai suatu bekal mas kahwin?” .
“Demi Allah” jawab Ali bin Abi Thalib dengan terus terang “Anda sendiri mengetahui bagaimana keadaanku tak ada sesuatu tentang diriku yg tidak anda ketahui. Aku tidak mempunyai apa-apa selain sebuah baju besi sebilah pedang dan seekor unta.”
“Tentang pedangmu itu” kata Rasul Allah s.a.w. menanggapi jawapan Ali bin Abi Thalib “engkau tetap memerlukannya untuk perjuangan di jalan Allah. Dan untamu itu engkau juga perlu buat keperluan mengambil air bagi keluargamu dan juga engkau memerlukannya dalam perjalanan jauh. Oleh kerana itu aku hendak menikahkan engkau hanya atas dasar mas kahwin sebuah baju besi saja. Aku puas menerima barang itu dari tanganmu. Hai Ali engkau wajib bergembira sebab Allah ‘Azza wa­jalla sebenarnya sudah lebih dahulu menikahkan engkau di langit sebelum aku menikahkan engkau di bumi!” Demikian riwayat yang diceritakan Ummu Salmah r.a.
Setelah segala-galanya siap dengan perasaan puas dan hati gembira dgn disaksikan oleh para sahabat Rasul Allah s.a.w. mengucapkan kata-kata ijab kabul pernikahan puterinya: “Bahwasanya Allah s.w.t. memerintahkan aku supaya menikahkan engkau Fatimah atas dasar mas kahwin 400 dirham. Mudah-mudahan engkau dapat menerima hal itu.”
“Ya Rasul Allah, itu kuterima dgn baik” jawab Ali bin Abi Thalib r.a. dalam pernikahan itu.
Inilah jalan cinta para pejuang. Jalan yang mempertemukan cinta dan semua perasaan dengan tanggungjawab.
Cinta tak pernah meminta untuk menanti.
Seperti ’Ali.
Ia mempersilakan.
Atau mengambil kesempatan.
Yang pertama adalah pengorbanan.
Yang kedua adalah keberanian.
Dan ternyata tak kurang juga yang dilakukan oleh Puteri Sang Nabi, dalam suatu riwayat dikisahkan, bahwa suatu hari, Fathimah berkata kepada ‘Ali:
“Maafkan aku, karena sebelum menikah denganmu. Aku pernah satu kali merasakan jatuh cinta pada seorang pemuda” ‘Ali terkejut dan berkata, “Jikalau begitu, mengapakah engkau mahu menikah denganku? Dan Siapakah pemuda itu”
Sambil tersenyum Fathimah berkata, “Ya, kerana pemuda itu adalah Dirimu”
*********************************************
Begitulah cinta yang bersenikan diam. Mereka saling mencintai, tetapi memendam perasaan itu kerana tidak ingin cinta mereka melebihi cinta kepadaNya. Memang sukar menjadi mereka, tetapi untuk meneladani mereka tidaklah sukar. Wahai lelaki, jadilah sejantan Ali, melamar gadis pilihanmu dengan jalan yang diredhaiNya, yakni pernikahan, bukannya couple, kerana bercouple itu banyak keburukan berbanding kebaikan. Para wanita pula, teladanilah Fatimah, menjaga peribadinya biarpun hatinya meruntun cintakan pemuda sehebat Ali r.a.

Titipkan cintamu kepada jodoh yang belum diketahui siapa, dan untuk mendapat yang terbaik, jadilah yang terbaik. Jika dirimu jatuh cinta, diamkanlah, kerana syaitan cuba menyelinap masuk untuk jadikannya cinta bernafsu. Jika dirinya bukan untukmu, redhailah, kerana tuhan ada perancangan yang lebih baik lagi buat kita. Buat diriku juga, saat ku jatuh cinta denganmu, akan ku diam dan dirimu pasti tak ketahui, melainkan setelah diriku datang kepada keluargamu, untuk menzahirkan yang terbuku, wahai jodoh yang tak diketahui.

Cinta tak pernah meminta untuk menanti.
Ia mengambil kesempatan atau mempersilakan.
Ia adalah keberanian, atau pengorbanan.


Monday, January 17, 2011

How he did that?

A dear friend, to date has published 51 journal (51!!) and 6 books, (6!!!) and he is just turned 33 this year. Despite his very young age, now getting his way to assoc. prof, I have no doubt he will be without further ado. Why refuse when one is competent, right?So we had little chat today after months...not buzzing each other..I asked him, not to how to publish such big numbers (I can't even think of having more than 10 papers!) , only to ask how he manage to persistently put all his soul in that matter.he said..you must have a strong will, and determine.and he is continuously driven by the needs to achieve certain percentages for annual performance assesment that needs to be sustained ...yes..I am quite moved by it..hopefully my determination to change my  conduct towards my study will prevail...

For the dozen times I want to say..You're such an inspiration, bro!

Saturday, January 1, 2011

I just didn't want you to have a lonely time over the break..

Baru tadi dapat jawapan email dari ketua projek research saya, Andrew bila saya kata saya tak dapek nak pegi rumah dia..Ini yang dia kata...Sweet dan sangat baik tak ayat2 ni?Dari sebelum cuti aritu, inilah kata2 Andrew masa suh datang rumah dia masa christmas break ni..dia tau saya pegi yang trip shopping boxing day krismas..menjelajah Chesire, Porstmouth dan Bicester selama 4 hari 3 malam hanya untuk shopping!!Jadi dia kata selebihnya, kalau rasa lonely, datang rumah dia..bagitau je bila2.nanti dia bawak jalan2 sekitar rumah dia..Rumah, persekitaran n kawasan rumah Andrew memang best..ala2 country living gitu..I so the like!!First time masa sampai rumah Andrew (Andrew tertinggal note book dia) masa on the way pi site,  memang terasa macam dalam movie Miss Potter..ala yang Renee Zelwenger berlakon tu ...Toby pun kata macam dalam buku cerita!Yes..memang saya sangat teruja nak pegi bila2...

Tapi saya tak dapat nak pegi pun rumah dia tu masa cuti skrg ni..tak la jauh dari Cardiff dalam stgh jam je...biasa lah staff kat Cardiff U kebanyakannya duduk jauh sket dari bandar...(sebab tu rumah Andrew tu macam ala2 country house!) tapi sebab memang cuti krismas ni sampai la opis bukak..ada aktiviti2 yang telah dirancang bersama kengkawan..dan juga mengingatkan persediaan untuk presentation kepada Tony dan Keith naik cuti ni..so saya tangguh dulu..tak dapat nak pegi walaupun Andrew dah bagi add rumah dia siap2 masa last jumpa aritu ..takpe..insyaAllah masa masih panjang..saya pasti akan datang bila2 weekend..Andrew kata bila2 je saya rasa nak jalan2 n nak lepak2..bagitau je dia..dia kata dia kan bapak saya kat sini( macam Tony n Keith cakap jugak!hehe) kena happy2..n kena jalan2 n amik opportunity jalan2 sehabis mungkin sekitar Wales ni..!!

Bila Andrew ajak datang rumah dia sebelum cuti aritu n lagi sekali dia bagitau dalam email yang dia tak nak saya rasa lonely masa krismas ni...exactly seperti tajuk entry ni...saya dapat rasa hati saya macam senyum je..tak tau apa makna..apa firasat.....kalau ikut luaran, memang tak lonely...banyak aktiviti to be occupied..and so many friends to be entertained..or to entertain..to keep myself occupied...kawan2 n kenalan sekeliling, yang tengok pun mesti kata..mana boleh sunyi dia ni...tapi hakikatnya.diri sendiri yang tau....sepi kot ..indeed, lonely..;-p